verduurzamingskaarten

Het EVZ beschrijft in een aantal Verduurzamingskaarten interessante technologieën die zorginstellingen kunnen helpen hun vastgoed te verduurzamen. Hierbij ligt de nadruk op hoe een technologie in de praktijk bij Care- en Cure-instellingen functioneert. Met ervaringen uit de praktijk, voorwaarden voor succesvolle toepassing en reële kosten en opbrengsten willen wij de techneut en de bestuurder helpen een onderbouwde beslissing te kunnen maken.

De verduurzamingskaarten staan geordend op volgorde van publicatie. De meest recente publicatie staat bovenaan.

Wko is een techniek om warmte en koude in de bodem op te slaan. Hierdoor kan overtollige warmte of koude van de seizoenen in de bodem worden opgeslagen, om hier in een ander seizoen weer gebruik van te maken.

Energiebeheer is het periodiek analyseren van het energieverbruik om de instellingen van installaties te controleren en energiezuiniger te maken.

Aansluiting op een warmtenet is een interessant duurzaam alternatief voor aardgasverwarming van bestaande en nieuwe gebouwen.

Een Noodstroomvoorziening kan draaien op HVO diesel in plaats van fossiele diesel. Dat bespaart bijna 90% CO2.

Door gasfornuizen te vervangen door inductieplaten maak je de keuken aardgasvrij. Inductiekoken is veilig, snel en comfortabel maar de apparatuur is niet goedkoop. Lees hier waar je rekening mee moet houden bij deze overstap.

Verlichting maakt vaak veel branduren bij zorginstellingen, doordat bijvoorbeeld verpleging 24 uur per dag werkt. Ledverlichting is energiezuiniger en heeft vaak een korte terugverdientijd.

Infraroodverwarming is een vorm van stralingsverwarming die niet de lucht maar voorwerpen en personen verwarmt. De techniek is vooral geschikt op plekken waar mensen kort of lokaal verblijven.

Zonnepanelen zijn een beproefde manier om op eigen terrein duurzame energie op te wekken. Deze verduurzamingskaart beschrijft de optimale werking en een gunstige business-case.

Ziekenhuizen hebben een aanzienlijke vraag naar koude, om ruimten en medische apparatuur te koelen. Moderne koelmachines kunnen dat met zeer hoge efficiëntie produceren.

Bevochtiging in ziekenhuizen kost veel energie. Adiabatisch bevochtigen kan duurzamer zijn dan stoombevochtiging, maar wel onder een aantal voorwaarden.